Dit is hoe je een team laat excelleren
- Michiel van der Vlist
- 11 jul 2019
- 3 minuten om te lezen
Als deze kop je raakt dan herken je wellicht wat in veel organisaties momenteel de vraag is. Het brandende verlangen dat het op het gebied van samenwerken beter kan. Het idee dat er toch veel meer uit onze teams te halen valt.
Het klinkt zo makkelijk: samenwerken Ik zie vooral veel teams samen héél hard werken. Ploeteren. Duiken. Inspannen. Trappellen. Praten. Mopperen. Klagen. Onderling frustraties delen. Klagen bij de leidinggevende. Soms twijfel ik aan mezelf. Ligt het aan mij? Kom ik juist op die plekken waar wat aan de hand is?
Of hebben we hier gewoon de grotere uitdaging van onze tijd te pakken. Een tijd waarin computers, lopende banden, machines en robots grotendeels het repeterende werk “van ons” over hebben genomen. Een tijd waarin Artificial Intelligence, Machine Learning en Robotics steeds meer van het “eenvoudige denkwerk” voor hun rekening gaan nemen. Een tijd waar het onderscheidende element de echte samenwerking tussen mensen wordt. Waarin we leren dat alles-met-alles verbonden is. We steeds meer zicht krijgen op de effecten van onze gedachten en intenties op de omgeving om ons heen. Ik geloof dat we in die tijd leven en dat samenwerken onze uitdaging voor de komende decennia is.
In steeds meer bedrijven wordt samenwerken belangrijker, of dat nu ministeries, scholen, ziekenhuizen, banken of gemeentes zijn. In Sillicon valley is het adagium: Teams die goed samenwerken neigen sneller te innoveren, zien fouten sneller en vinden betere oplossingen, zo blijkt uit onderzoek aldus de New York Times. Bouwbedrijven en gemeentes zien als een van de belangrijkste oorzaken van hun uit de hand gelopen projecten (budgetten, tijd of kwaliteit) het gebrek aan samenwerking tussen de partijen. Juist om die reden investeren ze in samenwerken vanaf de start.
Wat zegt Google?
Google heeft de afgelopen jaren veel tijd en energie gestoken in het onderzoeken van optimaal functionerende teams onder de projectnaam Aristotle. Ze onderzochten 180 teams gedurende 3 jaar.
Wat zorgt ervoor dat teams excelleren?
Zijn het de juiste persoonlijkheidstypen bij elkaar?
Mogen de collega’s elkaar?
Zagen ze elkaar ook buiten het werk om?
Heeft het team specifieke skills?
Heeft het team dan wellicht dezelfde achtergrond?
De onderzoekers konden géén belangrijke patronen uit de data halen die een antwoord op deze vragen bevestigden.
Wat wel geconcludeerd werd was dat het begrijpen en beïnvloeden van groepsnormen belangrijk is voor het verbeteren van de teams.
Ok, en wat zijn deze groepsnormen dan? Google identificeerde de volgende 3:
Iedereen spreekt ongeveer even veel. Zo lang iedereen de kans krijgt om te spreken doet het team het goed. Maar als een persoon of een kleine groep veel spreekt wordt het team onachtzamer.
Een hoog gemiddelde op sensitiviteit. Zien en ervaren hoe men spreekt, wat men zegt, hoe men zich uitdrukt en hoe men zich non-verbaal gedraagt. “Lees de geest in de ogen van de ander”. Teams die boven het gemiddelde scoren op de hiervoor ontwikkelde test, scoren hoog op deze sociale vaardigheid. Deze teams kunnen zien wanneer iemand boos of zich buitengesloten voelt en hier actie op ondernemen.
Het maakt niet uit wie er in het team zit. Het gaat erom hoe mensen elkaar behandelen.
In teams waarin iedereen zich uitspreekt, waar iedereen luistert en aandacht heeft voor de ander creëren ze psychologische veiligheid. En juist deze psychologische veiligheid heeft een positief effect om als team succesvol te kunnen zijn, aldus het onderzoek.
Dit komt sterk overeen met het beeld wat Marcella Bos en ik begin dit jaar opschreven na onze vraag: wat zien we nu eigenlijk in onze dagelijkse praktijk als we kijken naar teams? Waar staan de teams die we begeleiden en waar willen ze naartoe? Aan welke fundamentele gedragingen ontbreekt het nu eigenlijk om dit te realiseren. Hieronder onze beelden.

Bronnen:
Samen 25 jaar teams en organisaties begeleiden
Commentaires