3 manieren waarin onze samenleving verandert volgens Jan Rotmans. We lijken het nog niet te zien
- Michiel van der Vlist
- 19 jan 2017
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 4 jul 2019
Volgens Jan Rotmans* hoogleraar Duurzaamheid & Transitie kantellen we op 3 manieren.
Er tekent zich een machtswisseling af: de nieuwe orde van onderop vormt langzaam maar zeker een nieuwe macht.Hij ziet de samenleving kantellen van een verticaal geordende, centraal aangestuurde top-down samenleving naar een horizontale, decentrale, bottom-up samenleving.De economie ontwikkelt zich van een vervuilend, op bezit en individu gericht, globaliserende wereldeconomie naar een duurzame, gebruik en gemeenschap gerichte, decentrale economie.
Dit zorgt voor chaos, disruptie, turbulentie en onrust en zijn verwachting dat dit nog 10 jaar gaat duren. 3 van de 5 bedrijven zal in de komende 10 jaar niet meer bestaan in de kantelfase van de transitie. Dit laatste zullen we zien. Als we het wat meer in het hier en nu bekijken dan zien we een zoektocht in onze organisaties. In onze pogingen tot zelfsturende teams, Lean die ‘de bekende piramide’ omdraait, het leiderschap dienend maakt aan het bedienen van de klant en de medewerkers. Het platter maken van organisaties. Agile om onze organisaties de filosofie van ‘see-feel-change’, ofwel leren door doen bij te brengen om wendbaarder te worden. De aandacht die, meer en meer, uitgaat naar circulaire economie, duurzaamheid en verbinding.
Er tekent zich een beeld af dat het anders moet, dat we het anders willen.
In het hier en nu lijken we het nog niet te zien. Een van onze 8 conclusies in ons onderzoek Wat speelt er nu echt: Veranderen? Managementtermen als Lean, Agile, kantelingen, reorganisaties, (de-) centralisaties vallen nauwelijks in de gesprekken bij de Online chatsessie. Verhalen over de dagelijkse problemen en de dagelijkse lol des te meer. Dit is een heel belangrijke constatering. Daar waar managers, adviseurs en veranderkundigen vooral leven in een taalwereld met (veelal) Engelstalige veranderconcepten, veranderplannen, strategieën en alles wat dies meer zij, is dit niet de taal die gebezigd wordt in de gewone dagelijkse conversaties in organisaties. Men is daar gewoon hard bezig om er het beste van te maken. Kennelijk ‘landen’ de termen waar managers en adviseurs het over hebben dus niet of nauwelijks in de praktijk. Men is bezig met de dagelijkse gang van zaken en daar heeft men de handen al meer dan vol aan.
De onrust wordt wel herkend. Er zijn teveel veranderingen en er is teveel werkdruk Veel deelnemers hebben ideeën over de manier waarop dingen beter en soepeler zouden kunnen lopen en voelen zich zeer verantwoordelijk voor wat er in en met de organisatie gebeurt. Zelf willen ze ook zaken veranderen als dat tot verbetering leidt.
Voor wie tussen de regels doorleest Ook concludeerden we dat men zich wel degelijk bewust is van de ontwikkelingen buiten de organisatie. Men is soms ook ronduit gefrustreerd over de traagheid waarop er door het management op die ontwikkelingen wordt ingespeeld. De eerste stappen naar de machtswisseling en kanteling van de samenleving…? 📷
Tot slot: ik sluit me aan bij Jan Rotmans. De vragen die wij krijgen en de aanpak die we hanteerden voor ons onderzoek naar wat er nu echt speelt in organisaties sluiten aan bij de kantelingen die wordt beschreven door Jan. Klik hier om meer te weten te komen over deze aanpak.
*Voor deze blog heb ik gebruik gemaakt van een interview door Mischa Verheijden op bloovi.be
Benieuwd naar het volledige artikel en de andere 7 conclusies van ons onderzoek? Deze vind je hier.
コメント